Vrijdagavond ging het tweede seizoen van The Voice van Vlaanderen van start op VTM. Het tweeten kwam op gang voor de start van de uitzending, maar vooral tijdens de audities stellen we grote pieken vast. Een aantal gebeurtenissen zorgden voor deze pieken in de sociale conversaties. De topper was de vreugdekreet van Julie: “Holy Crab Cakes” (“Oh my God”, maar dan veel origineler!) die bijna 160 tweets en re-tweets opleverde!

Vanaf het einde van Poirot op Eén, zien we een verschuiving van een vrij groot aantal kijkers naar VTM. Dit zorgt ook voor extra sociale media conversaties.

Toch zijn het vooral de advertentiebreaks die opvallen in de grafiek: sociale media zijn  een volwaardig tweede scherm fenomeen. De kijkers wachten niet op een break om te reageren op wat ze gezien hebben op het scherm, maar converseren onmiddellijk. Tijdens de breaks zien we dus ook een vermindering in het volume van sociale conversaties.

De 3 belangrijkste conclusies:

1. Twitter is het sociale medium bij uitstek in combinatie met een populair tv-programma;

2. Sociale conversaties zijn slechts zelden negatief. Ze dienen om op een neutrale of positieve manier de content van het programma te bespreken;

3. Sociale media als tweede scherm kunnen enkel pertinent zijn bij het live kijken van een tv-programma. Uitgesteld kijken en tweeten gaan niet samen!

More News ? hugues.rey@be.havasmedia.com

Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s